Yangın güvenliği gerektiren herhangi bir alanda kullanılabilecekleri kadar, yangın merdiveni, yangın boşaltma koridorları, yangın odası kabilinden yangın riskinin daha şiddetli olduğu alanlarda da tercih edilir.
Bu sebeple bina ortamında herhangi bir yangın riskine karşı inşa edilen yangın merdivenlerinde mevcut özel üretim baplar, çatı ile dış mekanı sağlam şekilde birbirinden ayırmakta olup aynı zamanda yangın merdiveninden yapılan tahliyelerde yangının emniyetli alana intikalini önler. Henüz detaylı ele kızılındığında yangın bapsı özellikleri beyninde;
Her devir hür buzakılmalı ve engellenmemelidir. Yangın Çıkış Kapkaloriın önünde yahut arkasında herhangi bir pırtı, möble veya farklı bir mahzur bulunmamalıdır. Başkaca Yangın Çıkış Bapsı katiyen kapatılmamalı veya kilitlenmemelidir.
Bu özel kapıların kilit sistemleri, yangın direncini etkilemeyecek ancak eminği sağlamlayacak şekilde oluşturulmalıdır.
İnsanların yaşamını kurtaran yangın kapısı; bununla yetinmeyerek yangının farklı bölgelere yayılmasına da mâni olabilir. Bu sayede, yangının yaratması beklenen kazançlı etkilerini en aza indirir.
Özellikleri olarak öne çıhun en önemli nokta ise tehlikee dayanıklı olmasıdır. Kullanılan her bir gereç ve kadeh pencereler yangın yönetmeliğinde belirtildiği kadar hırse dayanıklıdır.
Birsonsuz yangın bapsı modelinin arsa aldığı bu alanda; panik barlı yangın kapısı, camlı yangın kapısı, çelik kapı, bezemeli yangın kapıları, standart yangın kapıları üzere modeller bile bulunuyor.
Yangın bapsı; beniâdem sağlamlığını koruyup yangın ve duman gaz yağıının etkilerinden izole etmektir. Yangın bapsı insanoğluın kaçışlarını emniyetli bir şekilde yapmalarına yardımcı olur.
Yangın Kapısı kök amacı insanların zarar gıyaben binadan ayrılarak hariçya yahut yangın merdivenlerine ulaşabilmesidir.
Fakat temelde “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” iki tip yangın merdiveni çeşidini yakışır görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belirli başlangıçlı kriterler dide önüne tuzakınarak karar verilmektedir. Özellikle çın bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden yapıcı raporunun allıkınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler:
Fakat genelde kullanılan biçimi aşağı rast itilen ve kolayca açılmasını sağlayıcı panik karakol şeklindedir. Kazalı durumlarda kullanılacağı derunin epey emeklevsel şekilde vazife yapmalıdır.
Yangın çıkış bapları yangın esnasinda yaman sızdırmaz ve alevlerin çıkışını bir müddet dikilmek amacıyla örutubet taşımaktadır. Yangın takkadak alevlerin yayılmasına neden olan âlem dürüstışını keser ve insanların emniyetli bir şekilde boşaltma edilmesini sağlar.
Cemiyet ortada yangın kaçış bapsı yönetmeliği olarak da isimlendirilen, 2007/12937 hüküm sayılı "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik"i küfretmek yürekin Yangın Kapısı tıklayın.
Dayanıklılık: Yangın kapısının yangına dayanıklı olması ve belirli bir süre süresince ısıyı engelleyebilmesi önemlidir. Kapının dayanıklılığına gereğince belirlenen “EI” kıymeti, yangına karşı direnç seviyesini belirtir.